Blekinge Skærgård 2018


Fra første pause på turen 600 x 292
Turleder Bent.
Øvrige deltagere Finn Obel, Tonni, Jørgen Roiy, Eva Anette, Lars Chr.
Vi fik desværre to afbud så vi kun blev 6 deltagere.

Vi startede fra Odense den 16. juli kl. 5. Mødtes med Eva Anette i Nyborg kl. 6.30 og kørte afsted mod Bokenæs camping vest for Karlskrona hvor vi havde aftalt at starte turen fra. Ankomst kl. 11.

Vel fremme fik vi stuvet al gods ned i kajakkerne. Det holdt hårdt og de blev så godt fyldt op at vi måtte være flere til at løfte de tungeste når de skulle på vandet.

Kl. 13 var vi på vandet, efter af have spist den medbragte madpakke, og drog afsted.
Efter en km måtte vi dog på land og rokere om på bagagen så Finn kunne bruge sit ror.
Det gik rask derud ad til navigatørerne blev uenige om hvor vi skulle henad. Der var da nogle friske roere der gik på land og spurgte et par badenymfer om hvor vi var og så var den diskussion ødelagt.
Destinationen for 1. dag var Hasslø. Her fandt vi en lang sandstrand hvor der var en tør græsplæne bag ved. Ideelt for opsætning af telte.
Nu blev de nyindkøbte delbare stole præsenteret. Det viste sig at være en god investering på turen.
Maden blev varmet på Trangia i det våde sand helt nede i vandkanten. Det skulle ikke være os der startede en ny brand.
Menuen var cilli con carne og honningmelon.
Distancen for 1. dag blev ca. 12 km. /Bent

Tirsdag d. 17. juli
Efter en solrig dag, og med en god slutlejrplads fik vi et skønt aftensmåltid (Mørbradryde) med diverse vine.
Dette og de mange fine indtryk fra ro turen gjorde at nogle mætte af indtryk gik tidligt til ro for kl. 5 om morgenen at blive vækket
Igen af et kraftigt regnvejr der trommede på teltdugen.
Bent var også blevet vækket og syntes åbenbart at alle skulle ud af soveposen kl 6.30 for at overvære at der blev bagt bannakbrød.
Grødeksperterne skulle også i gang, og da grøden bestående af mysli med mandler i rige-lig mængde og blåbærmarmelade var fortæret og oprydning påbegyndt kom Anna Olsson vor værtinde på 93 år til os og bød på kaffe og bagerbrød i hendes hus.
Der var dog den forudsætning at en af os skulle køre hende til bageren der boede på en anden ø ca. 10 km. Væk.
Det var en flot tanke fra Anna`s side som vi i småregnen hverken ville eller kunne afslå.
Finn blev valgt som chauffør da han har svenske aner flere led tilbage i slægten.
Til vi andre sagde Anna i hun ville lade huset være ulåst og at vi blot kunne gå ind og vente der til hun og Finn kom tilbage.
Anna kunne naturligvis køre bil, men ferietrafikken med campingvogne og smalle broer mellem øerne gjorde hende usikker.
Vel installeret i hendes fine hus, og efter at besigtiget de sanitære forhold kom Anna og Finn tilbage og Anna gik i gang med at koge kaffe.
Vi fik godt morgenbrød, dejlig kaffe.
Det var en dejlig oplevelse for alle parter, Anne fik noget at berette til hjemmehjælperen, vi fik taget nogle fine billeder, hun havde naturligvis også en mobil og ved fælles hjælp fik hun taget nogle billeder med den.
Vi fra vor side kvitterede vi for opholdet med 3l rød, selvom hvid var den foretrukne.
Kl.10.00 satte vi i, sejlede nord om Tjurkø, syd om Sturkø til Skallø Sund Camping under skiftende vejrforhold dog mest regnvejr, en tur på 19 km. En fin plads hvor vi fik millionbøf.
Efter aftensmåltidet var der kaffe og rom. To af deltagerne havde en del at tale om, det var en lang snak, og inden den løb ud i tågen var dagen og flasken tom.
Jørgen Roiy

Onsdag d. 18. juli
Så blev det min tur til at skrive dagens referat, det er jo ikke nemt at skrive og refererer når der er en aftale om at det der bliver sagt i denne kreds forbliver i denne kreds…. Hvordan kan jeg referere så meget snik snak, diskussioner og drillerier og vrøvl, så det må I tænke jer til.
Vi står op ved sekstiden og der bliver kogt vand til kaffe, lavet grød og derefter bagt brød. Lige så langsomt vågner kroppen og vi kan komme ud fra vores små huler, spise, drikke kaffe og pakke sammen, igen jagter
vi nye oplevelser og et nyt sted at sove. Vi er dog klar til at gå på vandet klokken 9, men først efter pagaj gymnastiken.
Vi forlader Hasslø, men vi når lige rundt og hjørnet og ser det første ishus og der bliver råbt på is, jamen klokken er kun 10. VI VIL HAVE IS. Vi ligger til i Hasslø havn. Der var da også lidt til husarene, de første svenske gubber var allerede dukket op og sad og ventede på at kiosken åbnede. Vi fik vores is og kunne sejle videre i det smukkeste sommervejr, nord om Bollø. Det skulle lige tjekkes om det var muligt at komme
igennem nord og syd øen. Der var ingen gennemsejling, kun siv.
Nord om Bollø og syd om Aspø. Nu var solen kommet højt på himlen og det var tid til en dukkert. Der er ikke mange steder hvor der er strand, men klipper kan også gå an bare der er fast grund under fødderne. Vi fandt et dejligt sted og blev kølet ned, hvorefter vi kunne sejle videre til frokosten. Frokosten er altid et højdepunkt, masser af dåser, lækker natur, lækkert rugbrød dertil hører selvfølgelig en kold øl, som dessert som regel en lille ”morfar”.
Turen gik videre forbi Drottningskær som er et gammelt militær anlæg lig med Trekroner i København. På modsat side er der et tilsvarende anlæg, dog med adgang forbudt. Der var nogle øer hvor landgang ikke var tilladt pga militære anlæg. For at krydse der skulle vi og-så have ekstra godt fat i pagajen, da vi skulle krydse i modvind. ØV.
Nu var det tiden hvor der skulle kigges efter overnatningsmuligheder, det var ikke nemt og vi ville gerne have en lille sandstrand og dertil hørende græsplæne. Dem er der ikke man-ge af i Blekinge skærgården. Op langs kysten på Sturkø gik turen og efter at have spurgt om vej fandt Lars Christian dog en lille græsplæne, som var tæt på et hus, -ingen hindring op og spørge om lov. Det viste sig at være en ældre dame, Anna,som havde haven og gerne ville have os liggende, men det er en helt anden historie. Kilometerne denne
dag blev 18,7.
Hvorfor spiser Tonni ikke grød? Kan en silo laves om til noget smukt? Er det en god ide med en letbane i Odense? Hvordan kan vi glemme en skrællepose? Skal vi pakke telt sammen hver dag? Hvorfor er Bent brød sortere end Eva Anettes? Få svar på disse spørgsmål i et andet afsnit om turen til Karlskrona. /Eva Anette

Torsdag d. 19. juli
Vi overnattede på Västernäs og fik hurtigt spist morgenmaden og pakket inden vi sejlede videre i et flot vejr.
Vi krydsede fra sydspidsen af øen over mod Knösö hvor vi sejlede op på en strand for at holde pause. Vi fik ordnet det fornødne drukket en øl og spist lakrids.
Finn delte ud til nogen af de yngre badegæster inden vi sejlede op til
en kanal. Denne var dog temmelig kort og ret uinteressant, Den var spærret af en dæmning hvor der tidligere var et vandkraftværk. Men vi sejlede tilbage og lagde til ved en bette bro hvor vi gik i land for at spise frokost i solen...
Efter et powernap satte vi i igen og sejlede ud i havet igen (Saltholdigheden er meget lav i østersøen så at købe special saltvandssæbe er spild af penge ;-) )
Og bagom Hastö nr 2 ø bag det oprindelige Karlskrona. Turen var ikke specielt interessant, men vi kom under de mange broer og kom ud i et "så" område, hvor vi søgte overnatningsmuligheder, og var i land flere steder og blev anbefalet at sejle op til hvad vi skulle lære, som Tommy's ø på
17 hektar.
Vi var ret slidte da vi kom frem og fandt et hus og noget der så ret forladt ud omrøde, men bålplads borde bænke etc. en ideel lejrplads.
Vi diskuterede lidt frem og tilbage, og blev enige om at det var et dejligt øde sted, ca 2 km, fra Karlskrona....
Vi fik bikset noget mad sammen ( rester version 3.0 ) kartoffelmos med ristet spegepølse og thaisuppe som sauce.
Øen havde 28 beboere Gotlandsfår, der var blevet fanget på den nordlige del af øen, da vi dukkede op, men mens vi spiste tog de sig sammen og begav sig over på den vestlige del af øen.
De ville have været gode grillede, og som sæde i kajakken, men overlevede vores sult, der blev elimineret af lakrids, saltmandler chokolader og en enkelt øl/cola.
Vi gik i køjen ved 10 tiden, parate til næste dags ekskursion til Karlskrona. / Lars Chr.

 

 

 

 

 

Fredag d. 20. juli var hviledag og det passede vist alle fint – i hvert fald dagsreferenten
der havde halsbrand og sure opstød. Vi roede kun 2x1 km fra Ramsø til Campingpladsen på Dragsø, som ligger lige udenfor Karlskrona. Her lagde vi kajakkerne og lejede cykler. Så kørte vi over på den anden side af byen for at se Marinemuseet. Utrolig flot museum, hvor der var alt fra store sejlskibe til minestrygere og Ubåde plus diverse temaudstillinger med ”hold kursen”, skibsvrag m.m. Største oplevelse var en sejltur på en times tid med en Barkass fra 1832. Barkassen er en tomastet træbåd og har været brugt til at transportere varer langs kysten i 1800-tallet. Vi sejlede ud af havnen og langs søsiden forbi nogen af de militære anlæg (hvor 2 kajakroere tidligere på sæsonen var roet ind af nysgerrighed = 2000 kr i bøde).
Dagens varme måltid blev buffet i museets udmærkede cafeteria. Derefter en tur ind til centrum og en tur rundt – en OK, men ikke speciel spændende oplevelse – det bedste var nok de kolde øl og is.
Da vi kom tilbage til Ramsø efter en noget gyngende tur var der ”gæster” Vi havde heldigvis ryddet pænt op og lagt en seddel om hvem vi var, inden vi tog afsted. Vi blev taget super imod af Tommy, som ejede øen og holdt sin fødselsdag der med hele familien – ”Det finns inget problem med tält alls och ni är mycket välkomne.
Kold aftensmad, en snak om barndomsminder og bagefter op på toppen af den nærtliggende knold og se solen gå ned. /Finn

Lørdag d. 21. juli
Efter endnu en nat på den lille ø Ramsö ud for Karlskrona stod vi tidligt op lørdag morgen for at komme videre. Vi havde set aftenen før, at det kunne trække op til et kraftigt blæse-vejr over middag og ville gerne nå frem til slutdestinationen inden. Turen var på kortet estimeret til 20 km.
Efter den obligatoriske Müsli grød (for nogen) blev brød og kaffe også overstået og vi fik pakket kajakkerne. Vi fik hurtigt udstukket en kurs og så gik det derudaf over stok og sten. Det med stenene var ganske bogstaveligt, for som så ofte før på turen skulle vi flere steder holde godt øje efter sten lige knap en kajak dybde under vandoverfladen. Det glemte jeg på et tidspunkt, hvor jeg var optaget af at fotografere en fascinerende udsigt. Pludselig stod kajakken stille og ret så fast, det lykkedes dog at komme fri uden at tilkalde slæbebådene. En hjælpende hånd til støtte kunne gøre det.
Flere af øerne som vi passerede, var fuglereservater så det var en ganske smuk tur.
Første stop var efter kun en 6-7 km. hvor en lille havn blev spottet som måske kunne in-deholde et ishus. Is havde nemlig været en mangelvare på ugens sejladser. Desværre var der ikke skyggen af en is, så vi måtte nøjes med Finns medbragte lakridser.
Snart gik det videre indtil vi kunne holde en velfortjent frokostpause, og der blev også tid til en "morfar".
Udhvilede og mætte tog vi det sidste lille stykke til campingpladsen. Det viste sig at de estimerede 20 km i virkelighedens verden kun var 15. Vi ankom godt 12:30 til pladsen og blev hurtigt enige om, at vi droppede den overnatning til søndag, som vi havde reserveret. Det var drønende varmt, så tanken om at skulle rode med telt til endnu en nat, var ikke tillokkende.
I stedet tog vi et bad og satte kursen hjemad. Klokken var ca. 20:00, da vi læssede kajak-kerne af ved klubhuset.
/Tonni

Konklusion: På trods af lidt regnvejr og andre små-genvordigheder (blæst der gjorde vi måtte droppe de yderste skær) blev det til endnu en dejlig tur i dejlige menneskers sel-skab. At finde lejrpladser var ikke så lige til. Der er en del sommerhuse / helårshuse – og resten er klipper, hvor det var svært at finde egnet overnatningsplads. 2x slog vi op ved ”badestrande” – hvilket vi i det ene tilfælde efterfølgende fik at vide, at det måtte man fak-tisk ikke. 3 nætter overnattede vi på privat grund – flinke Tommy og Anna skulle bare spørges og det var helt OK.

Billeder fra turen er mange af, men her er et udpluk…. – resten viser vi ved lejlighed