skallingen 014

Den danske del af vadehavet, der går fra Skallingen i nord til Rømø i syd er i august 2014 kommet på Unescos verdensarvsliste som naturarv. Der er 10 millioner fugle, der passerer Vadehavet hvert år og tællingerne fra fly har vist, at op imod en million trækfugle kan opholde sig der på én gang.

For bare 400 år siden dukkede Skallingen frem af Nordsøen efter en voldsom stormflod. Den er derefter vokset til at omfatte 2000 hektar og er 10 kilometer lang. I dag bliver Skallingen lidt mindre år for år, når der er stormvejr. Det så vi bevis på, da vi 500 meter syd for Skallingende stødte på et gammelt boltværk fra en tidligere havn og som måske er 100 år gammel. Datidens store skibe lagde til der for at blive omlastet til mindre skibe, der kunne sejle ind til Hjerting.

 

 

Vi sejlede ud fra Esbjerg havn fra Esbjerg Roklub og fulgte sejlrenden ud. Lige før den 4 røde bøje satte vi kursen mod nord ind til Skallingen.

Undervejs derud fik vi særlige oplevelser, som at se flere flokke af sæler, der nærmest på kommando "løber" ned i vandet, når de ser os og kaster sig ud i vandet under store vandsprøjt og skum for kort tid efter at dukke omkring kajakkerne.

Og en sæl der utilsigtet dukker op mindre end en meter fra kajakken, får øje på en, og i et splitsekund vender rundt og med halen laver et springvand en meter op i luften. Sælen fik sikkert et chok - det fik jeg også.

Mærker den stærke strøm og sejle afslappet derudad med 10 kilometer i timen og et par hurtige tag bringer kajakken op på 13 km i timen.

Få oplevelsen af "stort" vand, som det er, når det meste af horisonten rundt, alene består af udsigt til kimingen.

Se tidevandets fremmarch.

Ved Skallingen trak vi kajakkerne godt op og spiste frokost. Derefter ville vi op på de største klitter og se udsigten. For en sikkerhedsskyld trak vi kajakker yderligere 20 meter op. Da vi kort tid efter kom tilbage var det sted, vi havde spist frokost, allerede oversvømmet.

Vi hilste også på Bjarne på sin ATV som er Danmarks sidste kvægdriver og som hen sommeren passer 20 kvægbesætninger på Skallingen, hvor de går og græsser.

Det er jo fantastisk, når man har sejlet kajak i et antal år man efterhånden godt kan betegnes som "mange" og så er der stadig ture derude, som byder på helt nye oplevelser, ganske få timers kørsel væk.

Erik

 

Seneste ture 2020

Mandag d. 21-9 LillebæltMandag d. 21-9 Lillebælt

  Turleder: Bent.
Deltagere: Bent, Kaj, Mogens, John, Bjarne og Christian.
Vi satte i ved Strib  [ ... ]

Flere artikler

Seneste ture 2019

Søndag d. 29-12 EnebæroddeSøndag d. 29-12 Enebærodde

  Turleder Sjak
Deltager: Hanne, Mogens, Kaj, Bjarne, Henrik, Jess, Dorthe, Lene, Bent, Begitte [ ... ]

Flere artikler

Ture 2014

Ture 2013