Sommertogt til Sverige

 IMG 0150 600 x 400

Sommertogt til Skærgården ved Orust/Tjörn 28 Juni 2014 til 5. Juli 2014.

Deltagere: Bent Bjerrum, Jørgen Roiy, Lars Kjærgaard, Benny Kim Sørensen (navigatør), Helle Holbeck Sørensen, Carsten Holmgaard og Sjak Leegård (turleder).

Afgang var sat til kl. 0830 fra klubhuset lørdag d. 28. Bådene var læssede, men der blev ret hurtigt konstateret et problem. Traileren var helt ny, og hjulene sad for langt tilbage for balancepunktet, så traileren havde et alt for stort kugletryk. Bagage blev ommøbleret og kajakkerne rykket længere bagud på stativet så kugletrykket var acceptabelt.

 

 

Af sted over den nye bro, og inden vi havde forladt Odense, havde vi allerede holdt 3 små pauser til tilretning og efterspænding. Vi nåede Helsingør uden problemer, og sejlturen blev fordrevet med en kop kaffe og et stykke brød.

Fra Helsingborg var det bare nordover, afbrudt af en frokostpause på nordsiden af Hallandsåsen og en is/kaffepause lige før Stenungsund. Kl 16.30 nåede vi Stocken Camping på Orust og etablerede vores lejr for 1. nat ved siden af Orust Kajak.

Aftensmad , kødgryde og CousCous samt et glas vin. Aftenhygge, God nat, Ole – Pengene ligger i vinduet.

Her er lige nødt til at være plads til en lille historie som er ganske sand. Vi var gået i teltene, ikke alle sov, så vi var flere der overhørte følgende samtale mellem mor og barn. Det drejede sig om Jørgens telt. Et ganske lille Jack Wollfskin med ulvepoten på teltet som logo. En familie passerer om aftenen. ”Mutter sehen, alle die kleinen Zelte”, Mor svarer ja. Barn. ” Mutter da ist ein sehr kleines Zelt”. Mor ”Ja und da wohnt der hund”. Jørgen overvejede på dette tidspunkt, om han skulle begynde at gø.

Roet O km.

Lørdag morgen, Sjaks havregrød med kanel, Peber, æblecidereddike, nødder og rosiner. Bents pandebrød med ost og syltetøj. Bryde lejren pakke kajakker og så af sted på det store eventyr.

Vi roede nordvest over mod Gullholmen, gennem kanalen i den hyggelige by, med boderne langs vandet med sjove navne. Rundt om nordenden af øen og så sydover langs Stora Härmanô, ude i Kattegat med pæne bølger, dog uden det var besværligt at ro i. Ikke fordi der var meget vind, men bølger løber jo langt.

For enden af øen fandt vi om i læ, hvor vi fik frokost på klipperne. Det skal lige nævnes, at det var Sjaks lækre hjemmebagte rugbrød, der var grundlaget for frokosten på næsten hele turen. Videre herfra til Käringôen, med den hyggelige lille bilfrie by, hvor vi efter en byvandring fik en god kop kaffe på røgeriet.

Østpå ind mod andre øer og den indre skærgård for at finde en lejrplads for natten. Øen Danholm var det sted vi slog os ned, og lejren etableret. Her var østers i sandet i bugten, så der blev smagt østers inden Carstens lækre karryret med ris. Og traditionen tro, var der vin til maden af stilkglas.

Det højeste punkt skulle erobres, og da vi kom derop, var det almindelig enighed om, at toppen på den anden side af øen var højere, så ned og op igen. Hårdt for nogle gamle knæ.

Roet 20 km.

Mandag morgen samme ritual som dagen før. Bents friskbagte brød med tilbehør og Sjaks lækre grød samt kaffog en lille Fernet Branca. Derefter brydes lejren og kursen sættes sydover mellem holme og skær. Med vinden skråt ind fra styrbord nåede vi Mollôsund, hvor der var skiltet, at kajakroere var velkomne. Og der var anbragt en lav flydebro, kun til kajakker. Luksus, må man sige.

Her i den lille hyggelige by blev der spist is, drukket kaffe og besøgt toiletter. En ny flok havkajakker ankom til broen da vi skulle videre, en lille snak, og så af sted igen. Indsejlingen til Stigfjorden blev krudset i fint vejr men med noget bølgesejlads, da der lige her ikke er et beskyttende bælte af øer ud mod Kattegat.

I Kyrkesund spiste vi frokost, med Bennys pølser, Sjaks hjemmebagte rugbrød og det mere alm. Fåborg Middagsrester Leverpostej, Kippers og makrel, der af uforklarlige årsager, smager vildt godt på tur.

Efter en lille morfar og noget med naturens vegne, dampede vi videre sydover mod Skärhamn, hvor der skulle proviantteres til aftenens måltid.

Det er ret svært at komme behageligt ud og ind i kajakkerne i dette område, men vi fandt lavt vand neden for en bro, tøjrede kajakkerne og entrede broen ad en stige. Op i det lokale ICA for proviant. Tilbage til kajakkerne og videre sydpå mod Hjârterôen, hvor der var en fin lejrplads, med Muldedo og affaldsstation.

Inden ankomsten til øen, havde Sjak udlovet en dobbelt A.H. Rise Rom til den, der kunne gætte, hvad det første han ville gøre når han havde slået sit telt op, var. Gættene var mange men ingen var rigtige. Hvem f….. kunne også vide at Sjak havde slæbt en styrebar drage med i kajakken. Så flyve med drage var det rigtige svar.

Aftensmaden bestod af Pasta Penne med Kødsauce med Chorizo og Oregano, med parmesandrys og den efterhånden obligatoriske vin til. Kaffe og bålhygge og en mindre romsmagning, idet både Carsten og Sjak havde rom med.

En lille snak med to danske mototbådssejlere,der også lå ved øen, omkring det kommende vejr, udløste et lille møde omkring planerne for den kommende rute, Det endte med ,at vi besluttede at tage nordover igen, nord for Stocken og så ind i flordene deroppe. Så var vi da ikke så lang ”hjemmefra” hvis det skulle bide sig fast med den dårlige vejrudsigt. Indtil videre havde vi, trods dårlige prognoser, kun haft fint vejr, meeen.

Carsten havde lige siden starten, haft monteret sin fiskestang så han slæbte et makrelforfang, men ingen fiskelykke. Jørgen og Carsten havde ogsp her til aften taget nogle kast fra klipperne, men uden held. Så jægerne vendte tomhændet tilbage til lejren.

Vejret blev der jo talt en del om på turen, og mange gange udmøntede det sig i, ”det blæser godt nok en del” , ”Jae, men så meget blæser det da heller ikke”. ”Det er godt nok varmt”, ”Jae, men så varmt er det nu heller ikke”, ”vandet var godt nok koldt”, ”jae, ……..og flere af slagsen. Men jeg har fået besked på at begrænse mig, eller lave en føljeton, med et nyt afsnit hver uge, et for hver dag. Og det er der sådan set ikke noget problem i, for der er mange bogstaver i min PC, og der var rigelig med sjove, spændende, smukke oplevelser at gå i detaljer med. Men sådan bliver det ikke. Der kommer en masse billeder der kan give et indtryk af turen.

Roet 20 km.

Tirsdag morgen efter den sædvanlige morgenmad med tilbehør, brydes lejren og vi begiver os mod nord. Carsten var gået i båden i god tid for at fiske lidt, og nåede at fange en lille ørred, men den reddede livet, da der ikke var tid til at fange forældrene.

Heldet var igen med os, eller strømmen skulle man måske sige, og vejret. Sol, næsten ingen vind og ren transport. Op forbi Skärhamn, op gennem Kyrkesund. En lille kaffepause ved en sandstrand, med bord bænksæt. Frokost på en lille klippeø, hvor det begyndte at lyne og trække sammen til uvejr inde over land, så vi kom hurtig i bådene, og drog videre mod Hälleviksstrand, hvor vi fandt ind på en pudsig lille og meget sjælden cafe, hvor den stod på kaffe med påtår og kage.

På vejen tilbage til kajakkerne mødte vi en der havde været ude at fiske makreller. Han var villig til at afstå en portion til os, så han gik først hjem med dem, han skulle bruge. Kom senere ned på Bryggen med dem vi måtte få, i tilgift forsynede vi ham med 5 gode solide danske øl, hvilket han var meget glad for.

Videre nordpå med en lejrplads i tankerne. Vi manglede lidt tilbehør til makrellerne, så Helle Benny og undertegnede roede ind til Stocken By og fandt der den eneste forretning der var. En fiskeforretning, hvor vi købte et par poser gulerødder. I mellemtiden var de andre kommet op til Stocken, efter at have kasseret en lejrplads lidt sydpå, for mudret. Vi fandt en fin plads en lille halv time senere på Lavön lidt nord for Stocken.

Her blev badet, lavet lejr. De sidste af Kajs kartofler, de indkøbte gulerødder kogt i gryde over bål. Makrellerne krydret, olieres og pakkes i stanniol, og steges i gløderne fra bålet, hertil vin. Mums. Enkelt men særdeles lækkert.

Aftenhygge med bål kaffe og en enkelt Whisky, inden godnat. Roet 27 km. Flot vejr.

Onsdag morgen efter morgenmaden, der ikke afveg fra de andre dage, videre rundt om Lavön, og ind til Ellös for at proviantere til de næste dage. Det var jo i morgen de lovede møgvejr, og vi kunne ikke se nogle andre muligheder for at handle. Problemet her er at, selvom der er en by, er det ikke sikkert at der er en forretning. Men et eller andet sted ligger der et centralt beliggende Købecenter, med det hele. Og sådan et sted var der i Ellös.

Kajak rampe i havnen, så det var let at komme i land. Efter Ellös videre nordpå for at se efter en egnet lejrplads i omkring Bassholmen mellem Skaftön og Flatön. En lille bitte ø dannede base for en frokost, meeen den var ikke lige stor nok til at huse teltene. Under frokosten kom der et par byger, og den nye indkøbte Tarp blev testet, så alle kunne færdiggøre frokosten i tørvejr.Benny, Helle og undertegnede drog ud for at lokalisere en egnet plads, men vendte tilbage med kun et rimeligt forslag. Der var simpelthen for mudret til landgang, selvom der var flere flotte lejrpladse, set fra vandet.

Ny lejr etableret på Bokenäs og klargøring til aftensmad, efter en dukkert, forstås. Her er det så igen det kommer ind med enten/eller og både og. Da vi handlede, skulle det så være laks eller kjøtbullar. Og så som Sjak sagde. Hvorfor sige enten/eller når vi kan få både og. Så menuen Stanioldampet laksestykker til forret og Svenske Kjøtbullar med potetmos til hovedret. Kors hvor blev vi mætte.

Aftenhygge med en lille en og en kop kaffe og så i poserne.

Roet 16 km (+ godt 4 km til lejrpladssøgning). Igen en dag med flot vejr, men i morgen skulle det så være slut.

Torsdag . same procedure as the other days. Blot måtte vi her sættr tarpen op som læ for den kraftige blæst , der ellers ville forhindre vores Trangiaer i at brænde ordentlig, med fatale følger.

Vi fik brudt lejren og roede over i læ af nogle øer, og bevægede os mod øst in mod Koljø Fjorden, hvor, da vi rundede det nordøstlige hjørne af Flatön, blev ramt af den stormende kuling lige ret for.

Det blev nogle seje km med blæsten lige ind forfra så det kunne mærkes i armene at man nu roede, og hastigheden var sine steder næsten ikke eksisterende.

Men vi nåede dog ned i læ af Råholmen, hvor der var muligt at etablere en lejrplads. Da lejren var rejst og ting hængt til tørre, var det tid til at erobre Høgholmen, en lille ø lige ved siden af vores lejrplads, hvor der efter beretningerne skulle være en gammel Kvartsmine. Kvarts brudt i denne mine har efter al sandsynlighed været brugt til glasfremstilling, da de fleste andre anvendelser for kvarts er af nyere dato, og ikke opfundet dengang. Minen viste sig at være et dybt hul ned i klippen, fuld af vand, der ikke indbød til en dukkert. Øens top blev af nogle indtaget, og på vejen ned fra toppen, faldt Benny, og pådrog sig en læsion af højre albue. Det så ret farligt ud, og vi fik renset såret så godt vi kunne med antiseptisk serviet og lagt en forbinding der blev sikret med en sportstape.

Hygge i lejren, dette vores sidste dag i ”vildmarken” blev fejret med Sjaks overraskelser. Små Tapas af ristet rugbrød med Philadelphia Ost, røget laks toppet med peberrodscreme og hvidvin- Mums.

Aftensmaden bestod af de nødrationer vi havde med i form af Tørkost, der blev peppet op med diverse tilbehør, så det endte med et par særdeles spiselige retter. Benny rørte derefter pandekagedej sammen, og der blev bagt pandekager, flamberet både med Whisky og Rise Rom, ren luksus.

Aftenhygge med kaffe med tilbehør (rom og (ikke ELLER) whisky).

Roet 5,5 km. Men i stiv kuling forfra det meste af vejen. Ellers fint vejr.

Fredag. Morgenmad, opvask, pakke lejren ned og så af sted mod Stocken Camping på denne vores sidste dag væk fra civilisationen. Gennem Bjørnsund Kanalen, der er en sprængt kanal. Tilsyneladense for at forkorte sejlruterne. Vi fik så fornøjelsen af at mærke modstrømmen i kanalen. Vel gennem roede vi videre mod Ellös, afbrudt af en kort ventepause ved kabelfærgen til Malö.

I Ellös gik Helle og undertegnede på Konditori for at købe kager, og de tilbageblevne lavede Trangiakaffe ved bordbænksættet ved kajakrampen i havnen.

Videre mod syd. Vi havde på kortet set at vi tilsyneladende kunne skyde en genvej gennem landskabet mellem Orust og Lavön. Vandet blev lavere og lavere og endte til sidst ved en dæmning, hvor der var et tunnelrør på ca 2 m i diameter. 1. mand igennem gik fast i et tykt lag af tang/søsalat. Carsten ofrede sig og hoppede ud i grøden og trak alle igennem, så vi ikke skulle i vandet. Tak for det.

Tæt på Stocken By, gik vi i land på en lille ø for at spise frokost. Derefter gik det det sidste stykke vej til Campingpladsen. Her blev hurtigt etableret lejr. En enkelt øl, og så i bad, i ferskvand, varmt. Dejligt.

Der var blevet bestilt bord på vandrehjemmet i byen, en stor gammel trægård, Tofta Gård, hvor der var en stor Tapas Buffet og hjemmebrygget Tofta Gård Øl.

Det var et dejligt måltid, mest fordi vi bare skulle lange til. Vi skulle ikke tænde op m.m. Det skal understreges at vi på turen fik rigtig god mad der i smagsoplevelser rigelig stod mål med denne Tapas Buffet, eller er det bare fordi, at maden smager anderledes under primitive forhold.

Hjem på pladsen igen, med hygge, en lille drink og bare sidde og slappe af og nyde endnu en rød solnedgang, inden poserne kaldte til søvne, denne sidste nat på vores sommertogt.

Roet 13 km. Flot vejr.

Lørdag. Morgenmad ”as usual”, pakke lejren ned, pakke/ trimme trailer, og så ellers mod Danmark.

Selve køreturen er der ikke så meget at skrive op, men mætte af oplevelser og trætte efter den lange køretur nåede vi klubben på Kanalvej sidst på eftermiddagen. Bådene blev pakket af, Benny kørt på skadestuen til et ekstra tjek og rensning af såret efter styrtet.

For mit vedkommende vil jeg gerne takke turdeltagerne for en dejlig kajakferieoplevelse, godt kammeratskab og ja det er sikkert sagt før men nu siger jeg det igen. At 7 forskellige mennesker med forskellige baggrunde, kan være sammen på godt og ondt 24 timer i døgnet, i en uge – uden gnidninger. Det er næsten den bedste oplevelse.

Tak for turen. Bliver spændende at høre om planer for næste år. Der er luftet tanker om en klubtur, hvor man har en fast base, så dem der vil ro rundt i en uge med nye overnatninger, hver dag, kan gøre det. Og dem der ikke er til lange dagstræk eller vilde udfordringer kan ro ud fra basen, til daglige oplevelser, bade/fisketure..

En klubtur inde i søsystemet i Värmland er også i tankerne. Det er ikke hav, men der er også fine naturoplevelser. Og så skal man ikke slæbe på 6-8 l vand hver dag. Vi får at se hvad tiden bringer.

Mange hilsner fra Lars Kjærgaard.