Min 8. kajakaften (ja faktisk også noget af den 7. og 9.) var dedikeret en rigtig spændende opgave, som jeg gik til og fra; nemlig "mandehullet." Vi har på holdet fjollet en smule med, at det egentlig er lidt chauvinistisk, at kalde det for mandehullet, når der nu også findes mange kvindelige kajakroere. Men kajakkens form taget i betragtning - ja og i det hele taget - tror jeg de fleste piger synes det er OK, at det ikke kaldes for "kvindehullet"?
Never mind - mandehullet er en operation, som jeg har glædet mig til at skulle igang med. I lighed med spanterne laves det af "frisk" asketræ der dampformes. Mandehullet består af to lister, der skal formes rundt om en skabelon, som man har valgt i forhold til hvor nem (eller rettere hvor lidt besværlig) adgang til kajakken man ønsker. Man starter med at lave en liste ad gangen. Listerne saves i mål på rundsav, og derefter høvles en "skaring" i den ene ende. En skaring er et lige snit/flade der over 10 cm går fra fuld tykkelse til 0.
Når listen er lavet, lægges denne i dampkammer i 45 min. Når asketræslisten er dampet godt igennem, formes den - startende fra skaringen - om skabelonen. For hver 10-15 cm fikseres listen med en skruetvinge, og det hele skal gå temmelig tjept, så listen ikke mister sin smidighed undervejs. Til sidst når man så skaringen igen, som limes sammen med listens tykke ende. Jo skarpere og lige man har lavet sin skaring - jo pænere samlinge får man. Når limningen er tør og hærdet, høvles samlingen ned i listens tykkelse, og så er man klar til at gentage hele processen med den tyndere liste der skal limes uden på.
Næste gang skal jeg igang med "masik'en" der er overdækkets højeste støtte lige foran mandehullet. Jeg har i forbindelse med "masik'en" ruget lidt over en lille teknisk/kosmetisk nyudvikling vedrørende de dækslister der skal sættes på den. Det blir' spændende at høre hvad vores instruktør John siger til det - følg med :0)
Hans Jørn Bøtcher