kajaj4

Den 4. kajakaften bragte en ny dimension til min grønlænderkajak, nu skulle der arbejdes I højden – stævn, agter og køl skulle etableres.
Bl.a. kølen er et interessant element I dette kajak-bygge-tilbud, idet man kan vælge imellem to køl typer, der har afgørende betydning for kajakkens udseende.
Den traditionelle grønlænderkajak beklædes fra bunden (kølen), og "huden" syes tilsidst sammen i én lang syning på oversiden af kajakken. Instruktørerne i Odense Havkajakklub har imidlertid udviklet en alternativ løsning, hvor kajakken i stedet beklædes fra toppen, og beklædningen samles i bunden af kajakken – i en rille i kølen.
For en formgiver som mig, fremstår denne løsning som den kønneste, og jeg valgte derfor den lidt bredere køl med rille, men holdet er i øvrigt splittet i netop dette isue – originalitet versus udseende. Godt med valgfrihed :0)
Det er i øvrigt min oplevelse at Odense Havkajakklub har opbygget en betydelig viden om grønlænderkajakken, og instruktørerne har gennem årene udviklet mange værktøjer og teknikker, der gør netop dette byggetilbud til noget specielt.
Rælingslisterne har I enderne indtil nu været I spænd, men de saves nu til, så vinklen kommer til at passe på siden af stævn- og agterstykke, når disse er monteret påsættes den lange køl intermistik, for nu forestår en visuel vurdering af kajakkens linier, og her er man I høj grad afhængig af instruktørernes erfaring. Agter er lavere end stævnen, og der skal en svag naturlig krumning til. Altså blind faith – og det har jeg – det ser rigtigt ud. Glæder mig til næste gangehvor spantearbejdet venter – følg med

Hans Jørn Bøtcher